Успешно начало на първата изложба по проекта „Различните“ деца на България

Анна Йончева е любител-фотограф от Велико Търново, майка на две деца. Работи като технически сътрудник към чужда компания. Чисто човешкото ѝ чувство на съпричастност я подтиква да създаде фотопроекта „Различните деца на България”. Инициативата ѝ започва през август, когато стартира проектът „Да играем заедно”, чиято цел е да събере средства за люлка-везна, пригодена за деца в инвалидна количка, които също да могат да изпитат радостта от играта навън. За два месеца Анна събира парите, но люлката е счупена от вандали. Тя я ремонтира, а самата вандалска проява не я спира да продължи със своята кауза.

– Кое ви подтикна да осъществите този проект?

– Подтикна ме една неприятна за мен случка, когато на детската площадка при мен дойде дете в инвалидна количка, играеше си заедно с дъщеря ми и други деца. Тогава един неин съученик започна да разубеждава дъщеря ми да не си играе с това дете. Казваше ѝ, че било болно, заразно, че ще зарази и другите деца… Тогава реших да снимам тези деца, за да ги покажа на обществото, тъй като за много хора те все още са невидими.

– Каква е неговата цел?

– Това е фотопроект. Главната му цел е тези деца да бъдат видени и то от хубавата им страна. Искам хората да видят, че те се усмихват и могат да будят не само съчувствие, но и могат да предизвикват много усмивки. Искам хората да ги видят как се радват. Лично аз организирам срещи, на които срещам деца със специални нужди с такива, които не са с такива. Те комуникират едни с други, играят заедно. Иска ми се всички те да вярват, че са равни и тази стигма в обществото да бъде премахната.

Прочети повече на: https://lupa.bg/news/fotografat-anna-yoncheva-pred-lupabg-decata-s-uvrezhdaniya-ne-sa-zarazni_31250news.html?fbclid=IwAR271KhdfGVKI9z4gXWY-kJ-0RDhhWEb8cZaoOjf4NBQUgqU8En8KCxr-sw

Share on facebook
Translate »