Николай Узунов

Трябва ли човек да е по-специален, за да успява да живее по чудесния начин? Не! Достатъчно е да вярва че живота сам по себе си е едно чудо! 

Днес ще ви разкажа за Ники от Равда. Но този път през очите и обектива на прекрасната Радостина Димитрова Реших директно да публикувам това,което тя ми написа за срещата си с това прекрасно момче и семейството му. Дългичко е, но определно ще ви зареди с много позитивизъм.

„Да ви запозная с Николай, който живее в Равда и е на20 години. Ники е с прогресивна мускулна дистрофия тип-Дюшен. Напълно зависим от семейството, вечер е на неинванзивна вентилация. И толкова за физическото му състояние.

Иначе това са най-искрящите и прекрасни очи, които съм виждала напоследък и една чаровна усмивка. Въпреки трудностите и неблагоприятната прогноза, Ники не се предава. Майка му казва, че той винаги е усмихнат, борбен, заразяващ с добротата и позитивизма си. Този позитивизъм и добротата и аз го усетих, през малкото време, в което бяхме заедно. Ники е фен е на компютрите и приключенските игри, обича филмите с пътешествия, които го пренасят на различни кътчета по света. Обича да пътува. Сега мечтата му е да се качи на Шипка и да посети Истанбул, като близка дестинация с многолика култура. Завършил е СУ “ Любен Каравелов“ в гр Несебър. Диди, майката на Ники, казва, че в училищата където е учил винаги се е ползвал с уважение и много обич от учители и ученици.
 
Прекрасно нали?“

„Любимата му книга е“ Малкият Принц“, и това обяснява думите, които е сложил под профилната си снимка във Facebook – „оптимист и мечтател“ . Обича Космоса и се интересува от нови открития. С Ники и родителите му се разходихме за около 2 часа из Равда, много малко време да опознаеш района и средата, но достатъчно за да усетиш атмосферата. Видях много местни хора, които му се усмихваха мило, поздравяваха, спираха да си разменят няколко думи със семейството. И затова не се учудих, когато Диди каза, че всички апарати и помощни средства са закупени със средства от Благотворителни базари в Равда и Несебър и с голямата помощ на младежи от Равда, които години наред коледуват благотворително и сбъдват мечтите на него и други деца. Представяте ли си! Хора невероятни сте! Ники не спира да мечтае и прави това което обича, щастлив е, че напоследък се среща с много хора, които правят живота му прекрасен. Ще си позволя да кажа и две думи за родителите на Ники. Невероятно мили и позитивни хора. Нито веднъж, не се оплакаха.“

„И не мислете, че въпросът опира само до пари. Диди не работи – личен асистент е на Ники. Работят баща му и брат му. Когато има желание и обич, винаги се намира начин.

Ники, слънце, пожелавам ти цялото щастие на света! Не спирай да мечтаеш! Искрено се надявам да ти се случват прекрасни неща, да се срещаш с интересни хора и винаги да бъдеш оптимист и мечтател!
Радостина Димитрова“