„Деца (не) като другите“

На 3 и 4.06.2022г. открихме официално фотоизложбата „Деца (не) като другите“ в зала Lieu d’Europe в гр. Страсбург, Франция. Това е първото събитие извън България, на което присъстваме лично и, за което се шегуваме, че е първото наше събитие, на което сме гости :), тъй като то беше изцяло организирано от българската общност в Страсбург. Откриването на изложбата и благотворителното събитие бяха посетени от повече от 150 човека – българи и французи, представители на бизнеса и лични приятели на организаторите, които подкрепиха, чрез дарение, нашите кампании, насочени към децата със специални потребности в България. На втория ден участвахме и в патронния празник на българското училище в града „Христо Ботев“ с директор г-жа Лидия Михова.

Изложбата бе открита от заместник-кмета на Страсбург, г-жа Вероник Бертол, г-н Христо Христов – председател на българската общост в града, г-н Васил Янев – наш домакин и главен организатор на събитието и посланик Мария Спасова – постоянен предстаител на Република България към Съвета на Европа.Публикувам нейната реч без съкращения:

„Уважаеми дами и господа, г-жо Вероник Бертол, зам.–кмет Г-жо Йончева,

За мен е чест, изключително съм щастлива, че имам възможността да присъствам на началото на инициативата на българската общност в Страсбург, на г-н Васил Янев, като основен организатор на тази идея, посветена на децата със специални потребности в България.Подобни инициатива имат голямо значение, защото те се отнасят до най-уязвимите, но най-силните духом членове на нашите общества, а именно децата със специални потребности и техните родители.Известно е, че дълги години тези деца и родителите им бяха почти забравени и борбата за тяхното здраве и щастие бе тяхна лична борба.За съжаление, дълго време българската държава не отделяше достатъчен ресурс за този кръг от проблеми. Има промяна, но тя е недостатъчна. Има и един друг важен момент, а именно социалното изключване на тези деца и това е изключително неприемливо. Те не трябва да бъдат невидими за обществото, а трябва да са част от игрите по площадките и да посещават училището наравно с всички деца.Бих искала да споделя спомена си от подобна инициатива, която аз и моите колеги от министерство на външните работи организирахме в ООН в Женева и тя също бе посветена на децата със специални нужди и на важността те да учат в общообразователни училища (а не в специализирани). Никога няма да забравя сълзите в очите на една българска майка, която разказа по време на представянето на проекта, че никога не е плакала през годините когато се е налагало детето й да премине през тежки операции, но най-тежко й е било когато на първият учебен ден за детето й, то е останало в къщи.Затова и днешната инициативата за закупуването на люлка, пригодена за деца с увреждания е изключително важна. Тя дава шанс за достъп до най-нормалното нещо на света, тези деца да играят и да се чувстват нормално, да са щастливи.Затова всяко наше действие, посветено на това да дадем на едно дете чувството, че то не се различава от другите деца, че то може да живее пълноценен живот и да е щастливо, е без съмнение е най-важната кауза, която ние можем да подкрепяме. Важно да учим нашите деца на толерантност, разбиране, уважение, и че „различният“ – всъщност е като нас. Че тези деца са като другите…


Убедена съм, че големите мечти водят до големи успехи!“

Вече сме в София, заредени с много оптимизъм, вяра в това, което правим и нови идеи, които ще осъществяваме! 🙂 Щастливи сме, че ЗАЕДНО случихме това събитие и, че представихме пред една част от света портретите на 40 деца със специални потребности заедно с техните мечти и желания. Щастливи сме, че намерихме много приятели и получихме подкрепа от сърце.

Вярваме, че тази среща няма да бъде последна.Събраните средства ще бъдат използвани за изработка и монтаж на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички в Благоевград и за поредния тираж на изключително търсената фотокнига „Да се запознаем с „различните“ деца на България“

Ани и Ваня

Share on facebook
Translate »