"Различните" деца на България

ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ

На 31,03,2021 Анна Йончева и Ваня Тодорова гостуваха на Нова Телевизия, където представиха проекта „Да Се Запознаем“.

Може да гледате видеото тук. 

Една съвместна инициатива на Анна Йончева – автор на проекта “Различните” деца на България и Ваня Тодорова – председател на фондация “Можем Заедно” Какво ни свързва – и двете много харесваме децата със специфични потребности и сме част от техния живот по различен начин – Ани организира фотоизложби с усмивките на децата и събира средства, с които вече има произведени 15 люлки -везни пригодени за деца в инвалидни колички в цялата страна, а Ваня помага на деца и възрастни със специфични нужди чрез терапия с коне.

Целта на нашата кампания е да запознае децата в училищата с техните връстници, които имат специфични потребности, и да им помогне да изградят разбиране, уважение и приемане. Една от основните причини тези деца да остават невидими и неприети е, че лисва достатъчно информираност за техния живот и техните нужди.

Ние вярваме, че с правилен подход, информация и разговори, тази грешка може да бъде преодоляна. Затова ще стартираме кампанията от училищата, за да запознаем децата в класната стая с „различните деца“ като правим срещи-разговори, дискусии, разкази, като поканим дете със специфични потребности, което да разкаже за себе си, за това как се чувства, как минава един негов ден, как учи, как иска да общува и играе с връстниците си. Искаме да е занимателно, опознавателно и забавно, базирано на личния ни опит и преживявания. Да провокира интерес и въпроси в децата и желание за общуване. Позволете ни да ги запознаем.

Очаквайте съвсем скоро и първата книга , ориентирана към децата в училищата!