"Различните" деца на България

На 31,03,2021 Анна Йончева и Ваня Тодорова гостуваха на Нова Телевизия, където представиха проекта „Да Се Запознаем“.

Може да гледате видеото тук. 

Една съвместна инициатива на Анна Йончева – автор на проекта “Различните” деца на България и Ваня Тодорова – председател на фондация “Можем Заедно” Какво ни свързва – и двете много харесваме децата със специфични потребности и сме част от техния живот по различен начин – Ани организира фотоизложби с усмивките на децата и събира средства, с които вече има произведени 15 люлки -везни пригодени за деца в инвалидни колички в цялата страна, а Ваня помага на деца и възрастни със специфични нужди чрез терапия с коне.

Целта на нашата кампания е да запознае децата в училищата с техните връстници, които имат специфични потребности, и да им помогне да изградят разбиране, уважение и приемане. Една от основните причини тези деца да остават невидими и неприети е, че лисва достатъчно информираност за техния живот и техните нужди.

Ние вярваме, че с правилен подход, информация и разговори, тази грешка може да бъде преодоляна. Затова ще стартираме кампанията от училищата, за да запознаем децата в класната стая с „различните деца“ като правим срещи-разговори, дискусии, разкази, като поканим дете със специфични потребности, което да разкаже за себе си, за това как се чувства, как минава един негов ден, как учи, как иска да общува и играе с връстниците си. Искаме да е занимателно, опознавателно и забавно, базирано на личния ни опит и преживявания. Да провокира интерес и въпроси в децата и желание за общуване. Позволете ни да ги запознаем.

Очаквайте съвсем скоро и първата книга , ориентирана към децата в училищата!

Oбласт Хасково се включи в националната кампания „Да се запознаем“.

Авторът на книгата “Различните” деца на България“ Анна Йончева и председателят на фондация “Можем Заедно” Ваня Тодорова посетиха училища и детски градини в региона, където представиха книгата с истории и фотографии на деца със специални потребности. Срещата бе организирана по инициатива на заместник областния управител Виолета Желева, чрез която и област Хасково се включи в националната кампания „Да се запознаем“.

Ваня Тодорова и Анна Йончева посетиха ОУ „Иван Рилски“ и СУ „Васил Левски“ в Хасково, СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Райна Княгиня“ в Димитровград. Двете дами се запознаха първо с четвъртокласниците от иновативната паралелка в ОУ „Иван Рилски“. Те разказаха на възпитаниците за техните връстници със специални потребности, заснети в книжката. Анна Йончева подчерта, че някои деца имат различен външен вид, но това не означава, че трябва да бъдат пренебрегвани от останалите и че децата със специални потребности изпитват същите чувства и емоции, и също имат нужда от приятели. Ваня Тодорова сподели за терапията с коне, която е изключително полезна за деца със специални потребности. Учениците задаваха много въпроси и споделиха свои истории с техни връстници със специални потребности. Директорът на учебното заведение Тонка Ченгелова увери, че ще продължи благотворителната кампания „Да се запознаем“ .

В Димитровград предучилищни групи от ДГ „Райна Княгиня“посрещнаха своите гости с танци и рисунки. Училище „Любен Каравелов“ е едно от първите в Димитровград, където бе изградена рампа за деца с инвалидни колички, коментира директорът на учебното заведение Валентин Христов. Учителите благодариха на г-жа Желева за благородната инициатива и подчертаха, че това е начин учениците да научат повече за децата със специални потребности, за да има повече приемственост и толерантност между тях. Своите благодарности изразиха и към г-жа Йончева и г-жа Тодорова, които са дошли специално за срещата с тях.

В СУ „Васил Левски“ в Хасково двете дами се срещнаха с първокласници. Децата решиха да напишат картички, с които да зарадват децата от книжката. Ваня Желева ги поздрави за идеята и каза, че техните връстници имат нужда също от обич и чрез тези картички ще разберат, че имат нови приятели от Хасково. Всички деца, които участваха в среща, бяха много любознателни и споделиха, че имат вече приятели със специални потребности и са помагали неведнъж чрез благотворителни инициативи.
Заместник областният управител на Хасково ще продължи да организира срещи и в други училища и детски градини в региона.

Translate »