Валери

Никога не се предавай! Твоята мечта няма срок на годност… Поеми си дълбоко въздух и опитай отново!

Това пише на ръката на една смела и борбена майка Мария Евгениева. И тъй като скоро бе първият учебен ден, избрах днес да ви разкажа за малкия Валери. 
 
Той е на 5години и е от онези деца, които рядко ще видите в училище…В градината… Или на детската площадка.
 
Малко след раждането му поставят диагнозата Спинална мускулна атрофия тип 1. И друг път съм разказвала, че това е едно от най-тъжните заболявания. Докато мускулите атрофират, умът остава изцяло съхранен… Докторите тук не му дават голям шанс и казват, че няма да живее дълго. Но родителите му не се предават. Едва 5 месечен семейството му успява да го включи в еспериментално лечение в Италия и се местят да живеят там. На всеки 4 месеца се тегли част от гръбначната му течност и се замества с лекарството…

И така вече 5 години… доза живот… Истински малък герой!
 
А ако знаете колко е приказлив. Любимата му храна е сирене и мляко Данонино. Не сяда на масата без него. Обича децата, големите компании, колите и мечтае да стане Супергерой.

P.S. Гьоте е казал, че човек вижда толкова, колкото знае!
 
Говорете с децата си!  Личният пример винаги е много важен и водещ. Покажете им ,че тези деца също са част от обществото и нямат нужда от съчувствие, а от нормално човешко отношение и уважение.
И да – учете ги да помагат – тогава, когато им бъде поискана помощ.